Житній хліб на заквасці



Житній хліб на заквасці


Житній хліб, зроблений в домашніх умовах - невід'ємна частина національної кухні усіх слов'янських країн. Корисні властивості житнього хліба завжди служили натуральним джерелом здоров'я для наших предків, і сьогодні цей продукт користується не меншою популярністю.

Житній хліб на заквасці дуже корисний на відміну від дріжджового. Рекомендується людям, які сидять на дієті. Так само він покращує захисні властивості організму, не дарма на Русі люди були здоровими і міцними. Житній хліб рекомендується витримати 10 годин до вживання або хоча б до повного охолодження. Т. я. при різанні м'якоть може здавлюватися.

Інгредієнти:
2 склянки закваски;
150 мл води;
100 г житнього борошна;
300 г пшеничного борошна;
1 чайна ложка цукру;
1 їдальня ложка без верху солі.

Як приготувати житній хліб на заквасці.


Беремо 2 склянки закваски (дивитися кулінарний рецепт закваски).

11


Додаємо воду, цукор, сіль. Сіль без гірки, в цьому хлібі багато солі не потрібно, тут головне кислинка.

22


Просіваємо борошно, добре вимішуємо тісто густе, але текуче.

33


Форму змастити рослинним маслом, можна посипати висівками. Викласти тісто у форму і поставити в тепле місце, щоб воно піднімалося.

44


Я ставлю в духовку на спеціальний режим тому підходить зазвичай за годину-півтори, без духовки 2-3 години. Тут важливо зловити момент коли тісто підніметься вдвічі. Якщо воно підніметься вище, то при випічці може осісти в центрі, на смак не відіб'ється, але втратить вигляд.

55


У мене піднявся до країв. Ставимо випікати на 200 градусів. Вниз ставимо деко, куди вливаємо склянку води. Повний час випічки 1 година, цього цілком достатньо для повного пропікання. За 10 хвилин до закінчення випічки потрібно випустити пар і вийняти деко з водою. Верх можна змастити рослинним маслом, я віддаю перевагу оливковому.

66


Все тісто на заквасці рекомендується мішати дерев'яною ложкою або лопаткою. В принципі, швидко замісити можна і звичайною, але залишати на довго ложку в тісті ні в якому разі не можна, щоб не окислилась.

Смачного і корисного Вам хліба!

Чим корисний житній хліб?

Склад житнього борошна має безліч корисних властивостей. Тому всі види житнього хліба являють собою справжній «коктейль» з мінеральних солей, макро і мікроелементів, вітамінів, вуглеводів і клітковини. Крім цього житнє борошно багате необхідною для організму кислотою - лізином, що є основою для будівництва білкових клітин в людському тілі.

Поряд з цим склад житнього хліба насичений вітамінами Е, РР, А, а також вітамінами групи В. Також в ньому міститься в півтора рази більше заліза, ніж у пшеничному хлібі і на 50% більше магнію і калію. Більш того, жито багате цінною речовиною - клітковиною, яка допомагає організму позбавлятися від токсинів і шлаків.

Житній хліб - фотоЖитній хліб - фото


Крім цього, житній хліб випікають без використання дріжджів - на густій заквасці. Тому регулярне вживання цього продукту виявляє істотну допомогу в боротьбі з підвищеним рівнем холестерину і поганим обміном речовин.

Часте використання житнього хліба в щоденному раціоні - це відмінна профілактика захворювань шлунка, кишечнику, а також цукрового діабету. Також такий хліб лікарі повсюдно рекомендують людям, які страждають від недокрів'я, занепаду сил і від зниженого рівня гемоглобіну.

Однак слід пам'ятати, що житній хліб несе найбільшу користь для організму лише протягом перших 36 годин після випічки. І по закінченню цього терміну користь продукту починає стрімко знижуватися.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок