Піта



Піта


Арабський хліб піта - відмінний варіант домашньої випічки, який можна приготувати для виїзду на природу, дачу, на пікнік. Що з себе являє піта? Це порожнисті коржі, всередину яких можна положити будь-яку начинку - від традиційних ковбас, шинки і сиру до всіляких салатів, чіпсів, яєчні, м'ясних, рибних чи овочевих страв.

А це, погодьтеся, дуже урізноманітнить набір страв для швидких перекусів. На жаль, в нашій країні піта не входить в розряд особливо затребуваних продуктів, а по тому в магазинах її зустрінеш не часто. Що робити? Приготувати самим.

Інгредієнти:
- 500 г пшеничного борошна;
- 8 г сухих дріжджів швидкодіючих;
- 280-300 мл води кімнатної температури;
- 3 ст. л. рослинного масла;
- 8 г морської солі (приблизно 1 ч. л. з гіркою).

Як приготувати піту.


Змішуємо дріжджі, воду і рослинну олію.

11


Замішуємо тісто: для приготування піти воно має бути трохи густіше, ніж для звичайного домашнього хліба. Вручну вимішуємо борошняну масу 5-10 хвилин до тих пір, поки тісто не стане еластичним. Або довіримо цю операцію кухонному комбайну або хлібопічці, використовуючи програму «Тісто».

Готове тісто перекладаємо в змащену олією миску. Поверхню тіста для піти також змащуємо маслом, щоб уникнути утворення сухої кірки. Накриваємо тісто рушником або харчовою плівкою, ставимо у тепле місце для бродіння на 1-1,5 години. За цей час тісто має збільшитися в обсязі приблизно в 2-2,5 рази.

22

 

33


Ділимо його на 10-12 рівних частин.

44


Кожному шматочку надаємо округлу форму, викладаємо кульки тіста на поверхню, злегка посипану борошном, накриваємо рушником або плівкою і залишаємо ще на 15 хвилин. Включаємо духовку на 220-230 градусів. Нам потрібна висока температура, тому необхідно прогріти духовку деко заздалегідь.

55


Викладаємо заготовки на папір для випічки, прикривши рушником або плівкою. Змащувати маслом папір не треба, достатньо трохи присипати борошном. Даємо коржикам відпочити 10 хвилин. Розкочуємо качалкою колобки тіста в коржі з оптимальним діаметром 15-20 см і завтовшки 3-4 мм.

66


Перекладаємо коржі в розігріту духовку на розігрітий лист для випічки. Випікаємо протягом 7-8 хвилин. Цього часу цілком достатньо. Головне - не пересушити, адже коржі тонкі. Відкривати під час випікання духовку не можна.

77


В перші хвилини випічки від високої температури на обох поверхнях коржів утворюється скориночка. Вода в тісті нагрівається і перетворюється в пар, який і надуває корж зсередини. Відбувається маленький «вибух» - поверхні розшаровуються, утворюючи всередині коржів «кишеню». На фотографії видно, як коржі роздулися.

88


Виймаємо коржі з духовки, звільняємо від паперу. Охолоджуємо, склавши стопкою, загорнувши в рушник або помістивши в пакет.

99


Тепер корж розрізаємо вздовж. Ось така «кишенька» всередині вийшла.

1010


Заповнюємо порожнину коржа салатом, зеленню, шинкою, сиром, копченим м'ясом, овочами або рибою. Ваші фантазії тільки вітаються!

1111

 

1212

 

1313


Смачного!




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок