- Переглянути -
Переглянуло: 607   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 507   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 452   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 2990   |  Коментарів 0
- Переглянути -
Переглянуло: 2012   |  Коментарів 0

Shefkuhar.com.ua

Рецепти маринування з фото.


Кулінарні рецепти маринованих продуктів люблять усі - від мала до велика. Саме вони створюють унікальність смаку зимового столу, мають яскравий гострий або кислий смак. Господині ж і кухаря прихильно ставляться до цієї категорії продуктів і за те, що вони дуже добре зберігаються. Власне, саме високі консерваційні властивості і здобули маринування таку популярність. А тільки потім гурмани і просто любителі засолених і кислих смаків по достоїнству оцінили смакові якості маринованих страв.

Маринування - штучна закваска.


Маринування розвинулося в кулінарних традиціях багатьох народів як спосіб консервації, дуже близький до квашену. Так, при квашенню продуктів мешкають в них мікроорганізми споживають цукру і виділяють велику кількість кислот. В результаті, при досягненні певного рівня цих кислот в продукті самі ці бактерії гинуть. Так само як і гнильні мікроорганізми, що можуть призвести до розкладання продукту. А самі заквашені продукти можуть, в кінцевому підсумку, зберігатися дуже довго.

Властивості маринованих продуктів.


Розглядаючи властивості маринованих продуктів, варто проводити невеликі порівняння їх зі свіжими або квашеними. Мариновані продукти краще, ніж квашені, зберігають смак і властивості вихідних, свіжих. Це відбувається тому, що в них зберігаються в повному обсязі цукор, властиві натуральних овочів. Та й час маринування менше, ніж строк обробки квашенням.

Мариновані продукти трохи важче для шлунково-кишкового тракту з тієї причини, що вони містять штучно додану оцтову кислоту або деякі масла. Як-ніяк, а молочна кислота, що виробляється бактеріями, не так гостра для шлунка. Як вже зазначалося, мариновані продукти зберігаються значно довше свіжих. Їх просто нікому псувати.

Маринування дозволяє досягати найрізноманітніших смаків і відтінків ароматів за рахунок самих вишуканих і цікавих поєднань спецій, цукру і солей в маринаді. Саме це, остання властивість забезпечила таку приголомшливу популярність маринованих продуктів, якою вони користуються у домогосподарок. І справді, знайти два однакових розсолу або маринаду навіть при незмінному рецепті - практично неможливо. Кожен кулінар завжди додає сюди ту чи іншу спецію або зелень, яка взимку відгукнеться незвичайним смаком в тарілці.

Найвідоміші мариновані продукти.


Найчастіше маринують овочі. І в найбільших обсягах. Дійсно, в середині літа стихійний ажіотаж на маринування городніх дарів дозволяє процвітати торгівлі оцтом, кришками і порожніми трилітровими банками. З овочів при цьому найбільшою популярністю поза залежності від широти місцевості користуються помідори, огірки, солодкий перець і капуста. А також цибулю, яка рідко маринується сама по собі, але є обов'язковим компонентом маринадів для інших овочів. Вони, овочі, і в домашніх, і у промислових умовах найчастіше маринуються в скляних банках.

І лише зрідка - в пластикових або дерев'яних посудинах. Трохи рідше і для більш специфічних цілей маринують м'ясо і риба. Знаменита тушонка - теж продукт маринування. Так само як і шашлик, який маринують не для того, щоб законсервувати, але для надання йому додаткової м'якості і аромату.

В результаті маринування - це, свого роду, молодший брат квашення. Дійсно, якщо квашення з'явилося дуже давно - задовго до нашої ери, то маринування стало користуватися популярністю відносно недавно, коли люди навчилися отримувати штучні харчові кислоти. Але саме маринування подарувало світу тисячі смачних рецептів, які користуються дуже великою популярністю.

Маринування - спосіб консервування.


Маринування це один із способів консервування свіжих овочів і фруктів. В даному випадку в якості консервуючого кошти виступає оцтова кислота, яка навіть у невеликих кількостях здатна надавати інгібуючу дію на розмноження мікроорганізмів. Оцтова кислота може додаватися безпосередньо в розфасовану тару або змішуватися з розчином для заливки.

Використання прянощів в процесі приготування маринаду дозволяє отримати специфічний смак і аромат маринованих овочів. Крім того, визначеними консервуючими властивостями володіють і ефірні масла, що входять до складу прянощів. Найбільш часто в маринад додають майоран, м'яту, базилік, чорну смородину, петрушку, естрагон, листя селери, насіння і траву кропу, часник, хрін, аніс, бадьян, кардамон, гвоздику, корицю, духмяний і чорний перець, а також лавровий лист.

Іноді використовують не самі прянощі, а витяжку з них, що дозволяє домогтися більш тонкого, вишуканого присмаку. Маринування може проводитися не тільки з використанням оцтової кислоти, але і за допомогою винного і столового оцту. Хороші господині знають, що від якості води, з якої готують маринад, дуже сильно залежать і кінцеві органолептичні характеристики продукту.