Сир, корисні властивості і шкода



Сир, корисні властивості і шкода


Що таке сир, всі ми знаємо з дитинства, а ось які у нього корисні властивості і якої шкоди людському організму він може заподіяти, знають далеко не всі. Тому, коли готуємо ті або інші страви, фактично не знаємо, корисні в них продукти особисто для тебе чи ні. А від неправильного харчування ми і страждаємо, то у нас щось болить, то у нас зайва вага і так далі.

Сир відноситься до кисломолочних продуктів. Його роблять з молока шляхом сквашування і подальшого відділення сироватки. Натуральний сир є продуктом, що швидко псується. Навіть якщо він зберігається в холодильнику, то до вживання він придатний лише 72 години з моменту виготовлення, тобто не більше 3 діб. Тому для збільшення терміну придатності вдаються до різних хитрощів, тобто використовують різні добавки або застосовують певні технології, наприклад, мембранну фільтрацію. Звичайно, такими способами подовжується термін придатності, але при цьому корисні властивості сиру значно знижуються. Тому при виборі сиру найважливішим критерієм є термін придатності, чим цей термін менше, тим сир корисніше.

Залежно від масової частки що міститься в сирі жиру його підрозділяють на:
- знежирений (не більше 1,8 % жирності);
- нежирний (понад 1,8 % і до 4,0 %);
- класичний (4,0 % і до 19,0 %);
- жирний (19,0 % і більше).

Сир, корисні властивості і шкода



В останні роки на прилавках наших магазинів ми зустрічаємо не тільки сир, але і сирний продукт. Різниця в тому, що в якості закваски при виробництві натурального сиру використовуються тваринні жири, а при виробництві сирного продукту - рослинні, наприклад, кокосова, пальмова олія. Так що якщо на етикетці у графі складу зазначено рослинне масло, то це вже не натуральний сир, а сирний продукт. Але боятися сирного продукту не слід, причому для судин людини він навіть корисніше, ніж той же натуральний, але жирний сир. Слід пам'ятати, що з усіх тваринних жирів, що містяться в молочних продуктах, яловичий жир є найбільш шкідливим для людини.

Крім жиру в сирі багато білків, а також велика кількість корисних для людського організму мінералів і вітамінів. Білків в ньому значно більше, ніж у всіх інших молочних продуктах. З макроелементів він містить фосфор, сірку, кальцій, магній, калій, хлор, натрій. З мікроелементів до нього входять селен, кобальт, молібден, мідь, цинк, залізо та інші. Сир багатий вітамінами A, В2, В12, PP, до його складу входять також вітаміни D, H, Е, В1, B5, B6, B9, холін. У ньому також міститься практично повний набір корисних для людини амінокислот. Але на відміну від м'яса в ньому присутні не тільки білки і жири, а і вуглеводи.

Процентний вміст білків пов'язано з жирністю і варіюється приблизно від 14-15 % для жирного сиру; до 18 % - для знежиреного. Кількість вуглеводів у знежиреного сиру також більше і може досягати 3,3 % і більше, в той час як у жирного може становити менше 2 %. По калорійності розбіжка більш значна. Наприклад, калорійність 100 г знежиреного сиру складає в середньому від 75 до 100 кілокалорій, нежирного - від 100 до 130, у класичного - від 130 до 230, а в жирного може досягати 250 ккал і більше. Найбільш корисним для середньостатистичної людини вважається сир 3 % жирності. При відносно низькій жирності і невисокої калорійності в ньому присутній у потрібній кількості білок, а також необхідні людині амінокислоти, вітаміни і мінерали.

Завдяки вмісту в сирі амінокислот, вітамінів і мінералів, він є дуже корисним продуктом і показаний людям будь-якого віку. Користь сиру вже в тому, що він фактично повністю засвоюється нашим організмом. При цьому міститься в ньому молочний білок володіє величезною поживною цінністю. Він є гарною альтернативою м'ясним білків. А фосфор і кальцій беруть участь у формуванні кісткової системи людини, тому його настійно рекомендують включати в меню маленьких дітей і вагітних жінок, а також людей похилого віку і отримавших переломи кісток.
Вживання сиру сприяє нормалізації обміну речовин, відновлення хрящової тканини, запобігає анемії і це хороша профілактика ожиріння. Амінокислоти запобігають розвитку захворювань печінки. Сир має благотворний вплив на органи дихання, травлення, кровоносну систему, нервову систему, покращуючи її регенеративні здібності.

Сир корисний для осіб, які страждають хворобами нирок, підшлункової залози, жовчовивідних шляхів, гіпертонічною хворобою, сприяє запобіганню атеросклерозу. Його слід включати у свій раціон при хронічному гастриті, виразці шлунку і дванадцятипалої кишки, хворобах жовчного міхура, при серцево-судинних захворюваннях, при рахіті.
Вхідні до складу сиру вітаміни і мінеральні речовини беруть участь у виробленні гемоглобіну, що робить його корисним для профілактики недокрів'я. Для людей похилого віку, в яких спостерігаються порушення пуринового обміну, сир є просто незамінним продуктом. Сир добре вживати в їжу для відновлення організму після перенесених травм та опіків.

Знежирений і нежирний сир є відмінним дієтичним продуктом. Він не дратує шлунок, не підвищує кислотність і, на відміну від жирного сиру, ідеально підходить не тільки для харчування людей, які страждають хронічними захворюваннями органів травлення, але і при таких захворюваннях, як туберкульоз, остеохондроз, цукровий діабет.

Найбільш корисним є свіжий сир, причому краще з невисокою жирністю. Але у вживанні сиру необхідно дотримуватися міри, як втім, і у всьому іншому. Сиру бажано з'їдати не більше 300 грамів на день, при цьому досить 2-3 разів на тиждень. Інакше замість користі можна заподіяти собі шкоду. Надмірне вживання сиру може призвести до розвитку атеросклерозу та підвищенню рівня холестерину в крові. Також до сиру, особливо жирного, слід ставитися з обережністю людям, які страждають на хронічні захворювання кишечника.

З усіх кисломолочних продуктів тільки в сирі кишкова паличка розвивається найшвидше. Тому, щоб не отруїтися, не можна вживати в їжу прострочений сир, і зберігати його слід тільки в холоді.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок