Чим корисна морська капуста



Чим корисна морська капуста


Рецепти страв з морської капусти досить часто зустрічаються на багатьох кулінарних сайтах. Багато чуємо, що морська капуста корисна, але в чому її користь і шкода знає далеко не кожен. У цій статті розглянемо основні корисні властивості морської капусти і протипоказання, які вона має, оскільки, що корисно одній людині не завжди може бути корисно іншій. Тому якщо є інформація, то її треба обов'язково використовувати на благо свого здоров'я, і це відноситься не тільки до морської капусти, але і до будь-яких інших продуктів харчування.

Морською капустою прийнято називати зелено-бурі морські водорості (ламінарії), які люди використовують в харчуванні. Опис сімейства ламінарієвих налічує близько 30 видів, більшість з яких росте в північній півкулі, причому в Тихому океані. При цьому промислове значення мають, в основному, ламінарія цукриста, ламінарія пальчаторозсічена, ламінарія північна, ламінарія японська і ламінарія вузька, які в якості продуктів харчування ми і називаємо морською капустою. А в Китаї, наприклад, морську капусту називають морським женьшенем.

Чим корисна морська капуста



Користь і шкода, якої морська капуста може заподіяти здоров'ю людини, пов'язані з її харчовою та енергетичною цінністю, а також хімічним складом, як втім, і будь-якого іншого продукту харчування.

Хоча харчові та енергетичні параметри різних видів ламінарії (морської капусти) дещо відрізняються, вона все ж належить до досить низькокалорійних продуктів. 100 г свіжої морської капусти налічують приблизно 5 кал. На 88 % морська капуста складається з води. Білки в капусті становлять близько 1 %, 0,2 % припадає на жири, 3 % - на вуглеводи, 0,6 % - на харчові волокна, 2,5 % - на органічні кислоти, 4,1 % становить зола.

Морська капуста - це добре збалансований природний комплекс, що включає в себе досить необхідні для здоров'я людини вітаміни, макро - і мікроелементи, а також рослинні волокна і органічні кислоти. З мінеральних речовин в морської капусти на першому місці за цінністю знаходиться такий мікроелемент, як йод. Добова потреба людського організму в йоді покривається 50 г свіжої морської капусти. 112 г капусти покривають добову потребу людини в залізі. З макроелементів вона містить магній, натрій, калій, фосфор, кальцій. У ній містяться наступні вітаміни: B1, B2, B6, B9, C, PP, A, бета-каротин. Морська капуста багата солями альгінової кислоти (альгинатами), а також полісахаридами.

У чому ж користь морської капусти для людини? По-перше, в ній великий вміст йоду, необхідного для синтезу гормонів щитовидної залози, що регулює процеси обміну речовин в нашому організмі. Вже це робить її дуже корисним продуктом, вживання якого рекомендується для покращення функцій роботи щитовидної залози, а також профілактики ендемічного зобу. Крім цього, завдяки йоду, морська капуста надає сприятливу дію при сексуальної дисфункції, як у жінок, так і у чоловіків. Завдяки альгіновій кислоті та її солям (альгинатам) морська капуста забезпечує виведення з організму радіонуклідів, іонів важких металів, токсинів і зайвого холестерину. При регулярному вживанні морської капусти підвищується загальний тонус людського організму, виключається ризик захворювання атеросклерозом, гальмується ріст і розвиток злоякісних утворень, зміцнюється імунна система. Морська капуста перешкоджає утворенню тромбів, нормалізує водно-сольовий баланс, сприяє поліпшенню фізичних і розумових здібностей людини, зміцнення центральної нервової системи, надає протисклеротичну дію, здатна омолоджувати організм і продовжувати життя. Вона дуже корисна для зростаючого організму, тому її включення в раціон харчування дітей сприятливо позначається на їх розвитку. Присутні в капусті рослинні волокна легко засвоюються організмом і покращують діяльність травної системи.

Але, як і у будь-якого корисного продукту, у морської капусти є свої протипоказання.
По-перше, передозування будь-яких корисних речовин здатна завдати шкоди організму, при цьому не є винятком і морська капуста зі своїм значним вмістом йоду. Зловживання нею може призвести до розвитку такого захворювання, як йодизм, тобто попросту до отруєння йодом. Морська капуста, як і інші препарати і продукти, що містять йод, протипоказана людям з підвищеною чутливістю до йоду (алергікам). Її також не рекомендується вживати в їжу при фурункульозі, вугровій висипці, кропивниці, хронічному риніті, захворюваннях нирок, гастриті, геморої, ентериті, туберкульозі легень, захворюванні жовчовивідних шляхів і гострих формах захворювання травної системи. Крім цього морська капуста може вбирати в себе і різні шкідливі речовини, які потрапляють в морські води, втім, як і будь-які інші морепродукти.

Але в будь-якому випадку описані вище протипоказання не зменшують корисних властивостей морської капусти, що доведено багатовіковою практикою тих, хто постійно використовує її в їжу.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок