Довідник грибів



Білий гриб березовий

Довідник грибів



Росте в березняках з початку липня до половини жовтня, поодиноко, частіше групами. Капелюшок до 25 см в діаметрі, спочатку напівкулястий, пізніше подушко-видатний, від світло-бурого до жовто-бурого, сухий, гладкий. М'якоть біла, на розрізі не змінюється. Трубчастий шар спочатку білий, потім жовто-зелений. Споровий порошок жовто-бурий. Ножка до 17 см довжини, 2-5 см товщини, на підставі булавовидно-роздута, товста, недовга. Відмінний їстівний гриб першої категорії. Вживається вареним, сушеним, маринованим. Використовується капелюшок та ніжка.


Білий гриб сосновий

Довідник грибів



Росте в соснових лісах з другої половини червня до половини жовтня, поодиноко, частіше групами.
Капелюшок темно-бурий з оливковим відтінком або майже чорний, до 25 см в діаметрі, спочатку напівкулястий, пізніше подушко-видатний, від світло-бурого до жовто-бурого, сухий, гладкий. М'якоть біла, на розрізі не змінюється. Трубчастий шар спочатку білий, потім жовто-зелений. Споровий порошок жовто-бурий. Коротка ніжка, товста, 2-5 см товщини, на підставі булавовидно-роздута.
Відмінний їстівний гриб першої категорії. Вживається вареним, сушеним, маринованою. Використовується капелюшок та ніжка.


Гриб валуй

Довідник грибів



Зустрічається часто в листяних і хвойних і змішаних лісах з домішкою берези, великими групами, з липня до пізньої осені. Капелюшок до 15 см в діаметрі, спочатку (у молодих грибів) круглий, кулястий, що нагадує кулак, потім плоский, з трубчато-смугастим краєм, охристо-жовтий або жовто-бурий, в сиру погоду дуже слизовиц, в суху блискучий. Шкірка легко здирається. М’якуш щільний, білий, у старих грибів жовтуватий, дуже гіркого смаку і неприємного запаху.
Платівки приросли, спочатку білі, у зрілих жовті або ржаво-жовті, з бурими плямами і з крапельками прозорої рідини. Споровий білий порошок або блідо-жовтий. Ножка до 10 см довжини, до 3 см товщини, іноді в середині потовщена, біла, рихлиа, порожня.
Умовно їстівний, третьої категорії. Після відварювання придатний для засолки і маринования. Збору підлягають молоді гриби у вигляді "кулачків" з нерозкритим капелюшком.


Гриби вешенки

Довідник грибів



Ростуть на пнях, стовбурах, на живих ослаблених і сухостійних дерев різних листяних порід з червня до осінніх морозов, часто дуже великими групами, зростаючись ніжками в пучки.
Капелюшок бічний, напівкруглий, у вигляді вуха, раковинообразнаий, у молодих грибів із загнутим вниз краєм, до 20 см з найбільшого діаметру, тонком'ясистий, гладкий, сірувато-жовтуватий або буроватий, що вицвітає до білого. М'якоть біла, м'яка, запах грибний, приємний. Платівки низхідні по ніжці, рідкісні, товсті, білі (потім жовтіють), близько ніжки з перемичками. Споровий білий порошок або злегка рожевий. Коротка ніжка, до 4 см довжини, 2 см товщини, ексцентрична, до основи звужена, на підставі волосиста.
Молодий гриб їстівний, четвертої категорії. Вживається вареним, солоним та маринованим.


Гриби волнушки

Довідник грибів



Зустрічаються в листяних і змішаних лісах з домішкою берези, частіше в молодих березняках, на лісових сухих луговинках, по узбіччях покинутих доріг з червня по жовтень. Широко поширений гриб і дуже урожайний.
Капелюшок до 15 см в діаметрі, рожевий або рожево-червоний, з яскраво вираженими концентричними зонами, шерстисто-волокнистий, з загорнутим кошлатим краєм, в середині вдавлений; зрілий - воронковидний, вологий, в сиру погоду слизовий, клейкий.
М'якоть пухка, палева, дуже гострого смаку. Молочний сік білий, гіркий. Платівки низхідні по ніжці, кремові або блідо-охристі з рожевим відтінком, тонкі. Споровий білий порошок. Ножка до 7 см довжини і до 2 см товщини, рівна або донизу звужена, порожня, гладка, блідо-рожева.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Смачно" без кавичок