Плов з куркою


Інгредієнти:
Рис круглозернистий 2 ст.
Курка 1 кг
Цибуля ріпчаста 2 шт.
Морква 1 шт.
Олія соняшникова рафінована 50 мл.
Часник 7 зубчиків
Сіль 1 ст. л.
Вода 1 л.
Приправа для плову 30 г.

- Переглянути -
Переглянуло: 15329   |  Коментарів 0

Люля-кебаб


Інгредієнти:
Яловичий фарш 1000 г.
Помідори черрі 20 шт.
Перець солодкий 1 шт.
Цибуля была 1 шт.
Сіль
Мускатний горіх мелений 1 ч. л.
Орегано сухий 1 ч. л.
Часник 2 зубчика.
Олія маслинова 1 ст. л.

- Переглянути -
Переглянуло: 6208   |  Коментарів 0

Shefkuhar.com.ua

Кавказька кухня кулінарні рецепти.

Поняття «кавказька кухня», вже дуже усереднене і узагальнене. Під ним маються на увазі кулінарні кухні і традиції трьох кавказьких кухонь - Вірменії, Азербайджану та Грузії.

Найдревніша на Кавказі - вірменська. Традиційним кавказьким стравам надає специфічний смак, в першу чергу, посуд, в якій і готують їжу. Вона частіше глиняна. У тонірі, в спеціальній кавказькій печі, готують овочі, каші, рибу та птицю. Можливо, з цієї причини назви багатьох страв пов'язані з назвою кавказького посуду, в якій вони приготовані, а не зі складом інгредієнтів, як це буває у європейських народів.

Скажімо, ці страви - путук, кчуч або тапак - це види глиняного посуду, які є і назвами супів і других кавказьких страв. Вірменська традиція потім перейшла і до грузинів з азербайджанцями. Між іншим, приготувати вірменські страви досить нелегко, оскільки побудовані вони на збиванні, фаршируванні і приготуванні пюре-і суфлеобразних мас, на які знадобиться чимало часу.

А ось ще одна особливість, зокрема вірменської - це роздільність різних операцій з наступним об'єднанням різних частин блюд. І при цьому навіть з найпростіших кавказьких продуктів- з баклажанів і зелених помідорів, з гарбуза і незрілих волоських горіхів, з кавунових кірок - можна приготувати самі оригінальні вишукані кондитерські кавказькі страви. У ряді страв ті ж продукти - спочатку вони можуть бути обсмажені, потім відварені і в духовці протушкувати. Тому і тануть у роті.

Серед кавказьких кухонь азербайджанська - у світі одна з найцікавіших. Тут всі прийоми їжі - сніданок і обід з вечерею - починаються завжди з чаювання. Потім подаються закуски, підсмажені кислі фрукти, потім супи, плови і десерти. Майже 3 години, а іноді і більше, триває, як і всі кавказькі трапези, класичний азербайджанський обід. Плов тут, як і взагалі на Кавказі, вважають головною стравою. У Росії його готують завжди з м'ясом, а на його історичній батьківщині кладуть солодкі сухофрукти, яйця або навіть трави. І вживають їжу цю зовсім по-іншому.

В азербайджанській кухні, до речі, понад 30 найменувань перших страв - м'ясні (піті, кюфта-бозбаш, шорба і інш.), Страви, які готують тут з кислого молока із зеленню (довга і овдух, дограмач і Балви і інш.). Місцеві супи, на відміну від росіян, готують більш густими. А ряд національних блюд є одночасно першим і другим кавказькими стравами. До кавказького столу окремо подадуть кавказький бульйон, потім інше, як друга страва - м'ясо, горох і картоплю.

Лише в Грузії кавказька кухня готує справді гостру їжу. Так пекучий червоний перець подекуди потроху додається майже в кожне блюдо, але більш всього в аджику. А десь з гострого готують менше, послаблюючи пекучість приправ і додаючи в кавказькі страви товчені горіхи. Без яких, до речі, грузинський стіл майже неможливо уявити.

Досить часте і у великій кількості вживання сирів - відмінна риса традиційної кавказької кухні, в даному випадку грузинської. Тут їх кладуть в супи і гаряче. Дуже тут поширені і м'ясні кавказькі страви і найрізноманітніші соуси.