Як квасити капусту



Як квасити капусту


Квашена капуста – доступна і така улюблена закуска. І під гарячу картоплю, і - що приховувати - під чарочку. Рецептів квашеної капусти багато, я сьогодні розповім про базовий простий спосіб. А ще поділюся деякими секретами хорошої, хрусткої квашеної капусти.

Способів квасити капусту дуже багато. Квасять рубану капусту, її листки, частини качана і навіть цілі головки. Часто до капусти додають овочі (морква, цибуля, солодкий перець, буряк) і фрукти-ягоди (яблука, журавлину, брусницю, сливи). А спектр використовуваних спецій - величезний: перець, лавровий лист, кмин, аніс, імбир, фенхель, коріандр, гвоздика. Я розповім про найпростіший спосіб, при якому нам знадобляться лише капуста і морква. А допомагати нам будуть сіль, перець і лавровий лист.

Інгредієнти:
капуста білокачанна - 2 кг;
морква - 1 шт.;
сіль крупна - 40-50 г;
перець чорний горошком за смаком;
лавровий лист - 2 шт.

11


Є народне правило - квасити капусту потрібно в "чоловічий" день. Тобто у день тижня, назва якого чоловічого роду, - понеділок, вівторок, четвер. Не знаю, наскільки це важливо і правильно, але я роблю саме так.

І останнє зауваження. Восени, і особливо влітку, слід бути обережними: не кожен сорт капусти підходить для закваски.

Рецепт квашеної капусти.


Капусту треба нарубати ножем або спеціальною шатківницею. Любите тоненьку нарізку - будь ласка, я ріжу не тонко, середньо. Можна з успіхом скористатися кухонним комбайном.

22


Тепер на тертці натираємо моркву. Я взагалі прихильник нарізки овочів (у перші страви, в рагу), але для квашеної капусти потрібно саме натерти. Причому, дрібно.

Далі всю нашатковану капусту і натерту моркву я скидаю у великий таз і солю її. Сіль використовую тільки велику, кам'яну. Тепер - "брудна робота": капусту потрібно добре пом'яти з сіллю. Капуста пустить сік, поступово додаємо перець і лавровий лист (я його подрібнила на маленькі шматочки).

У списку інгредієнтів я, звичайно, вказала кількість солі. Але потрібно сказати, що це дуже приблизно). Коли мнемо капусту, обов'язково пробуємо на сіль - вона повинна бути трохи солоніша, ніж хотілося б. Ось це саме той критерій, за яким я визначаю, чи достатньо солі.

33


Підготовлену капусту я щільно накладаю в скляні банки.

Тут потрібно трохи зупинитися на такому важливому моменті, як тара для квашення капусти. Щоб капуста вийшла не тільки смачною, але і корисною, не можна використовувати луджену, оцинковану або пластикову тару. Квасити капусту можна в дерев'яних діжках, міцних бочках, скляних і емальованих каструлях, кадушках і глиняних горщиках. Коли ми квасимо багато капусти, то я використовую керамічну макітру. У всіх інших випадках - звичайні скляні банки, найчастіше 3-літрові.

Тепер банки з капустою я ставлю в піддон (рознос, глибока тарілка, миска) і прибираю в таке місце, щоб вони мені на кухні не заважали. Зазвичай це - підвіконня. Капуста сквашується і виділяє при цьому злегка мутну рідину, саме для цього і потрібен буде піддон.

Обов'язково хоча б раз на день потрібно проткнути капусту дерев'яною шпажкою (в реальності - протикаю кожен раз, як наткнуся поглядом на банки з капустою). Це робиться для того, щоб йшли гази, що утворюються при квашенні.

44


Через 2-3 дні після зникнення пінних виділень) банки з капустою я прибираю в холодильник. Вже через день, а то й раніше, капусту можна їсти.

Наша квашена капуста готова! При подачі додайте ріпчасту або зелену цибульку і полийте рослинним маслом. Відмінна закуска! А під час посту - це одне з основних страв на столі.

А вже яка вона корисна! У квашеній капусті містяться такі вітаміни, як С, К, В1, В2, В3, В6 і В12, а також такі мінеральні речовини: кремній, цинк, фосфор, натрій, калій, бор, кальцій, сірка, мідь і залізо. Крім цього, в ній є оцтова і молочна кислоти.


Як квасити капусту


Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Смачно" без кавичок