Холодні закуски кулінарні рецепти.
Саме поняття закуска прийшло у світ з французької мови. Саме у Франції перед основними стравами було прийнято подавати холодні закуски або гарячі закуски, в залежності від складу подаються протягом обіду чи вечері. Часто всі закуски було прийнято запивати спиртними напоями. В принципі, подібна традиція збереглася й донині - в багатьох будинках холодні закуски супроводжуються виносом аперитиву або ж стопкою горілочки з морозильника.
Приготування закусок не обмежується одними салатами. Холодні закуски можуть бути приготовлені з остудженого м'яса, різних копченостей, свіжих або відварених овочів, солінь, грибів, риби. Якщо говорити про традиції, то на столах перед основною трапезою найчастіше в якості холодної закуски з'являються солоні огірочки, квашена капуста, рибна ікра (червона або чорна), всілякі рибні консерви, смачні салати, різного роду гриби.
Холодні закуски - це і всі види сирів, ковбас. Сало також є холодною закускою, яка відмінно відтіняє смак української горілки. Словом, холодні закуски - це всі ті страви, що відправляються в холодильник перед подачею на святковий стіл. Все, що перед подачею до столу розігрівається, є або основною стравою, або гарячою.
Цікава інформація для загального розвитку. Холодні закуски в Італії називаються антипасти, в США вони ж - снек. В Іспанії - тапас. Звичайні бутерброди, не підсмажені на сковороді і не запечені в духовці - це теж холодні.
Хоча приготування холодцю не можна віднести до цього розділу, однак дана страва користується величезною популярністю в Україні.