Житня закваска



Житня закваска


Закваска - це замінник дріжджів, заквасив її 1 раз, потім можна використовувати вічно, потрібно просто правильно за нею доглядати. А готується вона просто. Потрібен тільки час, тепле місце без протягів, вода і житнє борошно.

Інгредієнти:
борошно житнє - 1 ст.;
вода - 1 ст.

Як приготувати житню закваску.


Беремо 1 стакан житнього борошна і 1 склянку теплої кип'яченої води. Перемішуємо, щоб не було грудочок.

11


І відправляємо суміш в банку, краще 2-х літрову, щоб було куди додавати прикорм і було куди рости.

22


Зверху накриваємо марлею, т. я. закваска повинна отримувати повітря і дихати. Ставимо в тепле місце без протягів. Періодично збовтуємо, щоб наситити повітрям.

33


У перший день наша закваска ще не дуже пухирчаста.

У другий день, приблизно в той час коли зробили житню закваску, потрібно її підживити. Беремо половину склянки житнього борошна і половину склянки води. Змішуємо до однорідної маси і відправляємо в банку, все перемішуємо, у банці вже видно, що закваска жива і бродить.

Так підгодовуємо ще на 3, 4 і 5 день. На 5 день через 3 години після підгодівлі можна використовувати закваску. Закваска вже має пузирі, з приємним кислуватим запахом. Далі закваску зберігати в холодильнику, підгодовувати її слід раз в 7 днів. Якщо печете часто можна не прибирати в холодильник, тоді підгодовувати кожен день.

Використовувати її можна для випічки хліба, оладок, млинців, навіть можна зробити маску для волосся. А головне, що хліб виходить корисний, навіть рекомендується людям з цукровим діабетом і тим хто худне.

Закваску з різким оцтовим запахом, зацвілу вживати не можна, якщо таке трапилося слід зробити нову.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок