Долма



Долма


Інгредієнти:
Фарш змішаний свинячо-яловичий - 1,3 кг. (у розрахунку на 2,5 л каструлю,
Рис. Використовувався звичайний «краснодарський» круглий - 300-граммовая чашка з «гіркою»,
Сіль за смаком,
Перець чорний мелений і суміш перців,
Цибуля.

Для соусу:
Сметана 15% - 0,5л.
Кріп молодий зелений (дрібно-дрібно порізати),
Часник.

Спосіб приготування:
Щоб зробити долма - нам потрібне виноградне листя. Штук так 40 - 50. Лист зриваємо разом з черешком. На долма найкраще йдуть "червневі" молоді листя винограду. А в кінці літа - краще брати їх з молодих пагонів. Листя там ніжніше, так і пагони потрібно все одно обрізати.

Долма



Спершу - ретельно промиємо й поставимо варитися рис (до стану «на зуб» або «полуготовность»). Одночасно - поставимо чайник з водою літра на 2. Як вода закипить «ключем» - візьмемо каструлю, складемо в неї виноградне листя (помите) і заллємо їх цим окропом.

Долма



І накриємо кришкою! Нехай паряться.

А поки - почнемо «місити» фарш... Вимішуємо м'ясний фарш із сіллю й спеціями.

Долма



Рис зварився. Відкидаємо його на друшлаг і промиваємо холодною водою. Змішуємо рис з фаршем. Бажаючі можуть додати цибулю. Для соковитості можна у фарш налити трохи води або молока.

Взагалі фарш найкраще готувати було «з вечора».

Беремо нашу улюблену керамічну каструльку і наливаємо в неї на дно склянку гарячої води.

Починаємо безпосередньо робити долма!

Витягаємо з каструльки виноградний лист.

Розправляємо лист на обробній дошці, відрізаємо черешок ножиком.

Долма



І викладаємо на лист порцію фаршу. Далі - скручуємо нашу долма!
Нічого, власне складного - півоберта вгору,

Долма



загинаємо кінчики з боків

Долма



- і докручуємо до кінця.

Долма



Ложимо наш «голубець» в керамічну каструльку. І таким чином - накручуємо до «повного обсягу».

Долма



Долма у каструльці укладається щільно. Уклавши повністю - доливаємо гарячої води«, щоб приховало» і кладемо зверху шар (пару-трійку) виноградних листків.

Долма



Придавлюємо тарілкою і накриваємо кришкою.

Долма



Ставимо на газ. Якщо готуємо на газу - нагріваємо кераміку повільно. З моменту закипання, ставимо газ «на свічку» (підтримуємо кипіння) і варимо-тушкуємо 40-45 хвилин.
Поки долма тушиться, готуємо соус: дрібно січемо кріп і мішаємо його зі сметаною (або йогуртом...). Ну, і з часником, зрозуміло.
Пройшло 45 хвилин - долма готова!

Долма



Смасного!








Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Салат" без кавичок