Рецепти дієтичний салатів
У цій статті ми розглянемо основні правила приготування дієтичний салатів, плюс в кінці статті розберемося, чому так важливо додати в свій раціон харчування цю корисну страву, а ще які сири краще всього використовувати. Дочитайте до кінця, це буде цікаво.
Салати можна готувати овочеві, фруктові, фруктово-овочеві, а також з додаванням нежирних сортів м'яса і риби.
Для того щоб приготувати дійсно дієтичний салат необхідно знати кілька правил.
Правило №1.
Овочеві салати потрібно готувати з овочів, які містять не більше 6% вуглеводів.
Овочі, які містять від 3% до 6% вуглеводів: капуста, буряк, помідори, огірки, зелений горошок, перець, редис, цвітна капуста, броколі, баклажани, цибуля, морква, ріпа.
Овочі, які містять більше 20% вуглеводів краще не вживати при схудненні або їсти іноді в невеликій кількості. До такої групи овочів належать картопля, кукурудза, рис, сухий горох.
Правило №2.
Неможна м'ясо і рибу додавати в один салат. М'ясо і рибу потрібно їсти окремо один від одного. Щоб салат з додаванням риби або м'яса залишався легким і дієтичним, в нього потрібно додати не жирні сорти цих продуктів у співвідношенні 30% від овочів.
Одними з кращих м'ясних продуктів є куряча грудка без шкіри, а з рибного вибору червона риба.
Правило №3.
Дієтичні салати потрібно заправляти рослинними маслами. Наприклад соняшникова, оливкова, соєва та інші. А також можна використовувати різні не висококалорійні соуси. Вони продаються готові або ви можете готувати їх самі. Я дуже люблю заправляти салати дресинг заправками. Не можна заправляти майонезом, але якщо вам важко відмовитись від цього продукту, тоді замініть звичайний майонез соєвим.
Правило №4.
Фруктові салати потрібно вживати в обмеженій кількості, не більше 250 г на добу. Так як фрукти самі по собі містять дуже велику кількість вуглеводів і характеризуються значною енергійністю. Кращим вибором фруктів при схудненні будуть ті, які містять не більше 10%-12% вуглеводів. Наприклад: грейпфрут, апельсин, мандарин, ананас, полуниця, малина, чорна смородина, суниця, слива, яблуко.
Не рекомендується вживати фрукти, які містять більш 12% вуглеводів: банани, черешня, фініки, абрикоси, інжир, солодкі сорти слив і груш. Якщо ви дуже любите деякі з цих фруктів і не можете собі відмовити, тоді хоча б не зловживайте ними.
Пам'ятайте, що при вживанні фруктів, вам потрібно обов'язково витрачати енергію, яку ви отримаєте внаслідок їх вживання, інакше ваш вага буде стояти на місці. Щоб на смак визначити потрібний для вас фрукт, вибирайте кисло-солодкі плоди, вони містять менше вуглеводів, ніж солодкі.
Правило №5.
Краще готувати салати із сирих овочів і фруктів, вони корисніше. Так як після механічного впливу (запікання, варіння, смаження, тушкування), вони втрачають багато корисних вітамінів і мікроелементів.
Правило №6.
Дуже смачні і корисні салати виходять, якщо в них додавати сир або бринзу. Адже ці продукти містять багато кальцію і молочного білка, який так необхідний для роботи всього нашого організму. У сирах міститься близько 20-25% білка, але й жиру знаходиться чимало, тому ці продукти також потрібно вибирати з менш жирних сортів, ті які містять не більше 40% жирності.
Це дає можливість людині, котра худне не відчувати психологічний дискомфорт під час обмеження від шкідливих продуктів.
Овочеві салати можна використовувати як додатковий об'єм їжі, який послаблює відчуття голоду.
Наявність у стравах фруктів, овочів, м'яса, риби і різних рослинних жирів і молочних сирів, організм отримує величезну кількість вітамінів, корисних жирів і мікроелементів.
Велика кількість клітковини, яка міститься у фруктах і овочах допомагає:
- підтримувати мікрофлору кишечнику, усуває запори;
- клітковина допомагає запобігти розвитку цукрового діабету, вона здатна значно знижувати рівень цукру в крові.
- клітковина є одна з найбільш діючих способів зниження рівня холестерину і зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
Сподіваюся, що моя стаття вам стала корисною, і ви змогли для себе визначити, яку користь при схудненні можуть приносити вашому організму салати. Так що не лінуйтеся і готуйте, додайте різноманітність у своє правильне дієтичне меню.
Салати можна готувати овочеві, фруктові, фруктово-овочеві, а також з додаванням нежирних сортів м'яса і риби.
Правила приготування дієтичних салатів.
Для того щоб приготувати дійсно дієтичний салат необхідно знати кілька правил.
Правило №1.
Овочеві салати потрібно готувати з овочів, які містять не більше 6% вуглеводів.
Овочі, які містять від 3% до 6% вуглеводів: капуста, буряк, помідори, огірки, зелений горошок, перець, редис, цвітна капуста, броколі, баклажани, цибуля, морква, ріпа.
Овочі, які містять більше 20% вуглеводів краще не вживати при схудненні або їсти іноді в невеликій кількості. До такої групи овочів належать картопля, кукурудза, рис, сухий горох.
Правило №2.
Неможна м'ясо і рибу додавати в один салат. М'ясо і рибу потрібно їсти окремо один від одного. Щоб салат з додаванням риби або м'яса залишався легким і дієтичним, в нього потрібно додати не жирні сорти цих продуктів у співвідношенні 30% від овочів.
Одними з кращих м'ясних продуктів є куряча грудка без шкіри, а з рибного вибору червона риба.
Правило №3.
Дієтичні салати потрібно заправляти рослинними маслами. Наприклад соняшникова, оливкова, соєва та інші. А також можна використовувати різні не висококалорійні соуси. Вони продаються готові або ви можете готувати їх самі. Я дуже люблю заправляти салати дресинг заправками. Не можна заправляти майонезом, але якщо вам важко відмовитись від цього продукту, тоді замініть звичайний майонез соєвим.
Правило №4.
Фруктові салати потрібно вживати в обмеженій кількості, не більше 250 г на добу. Так як фрукти самі по собі містять дуже велику кількість вуглеводів і характеризуються значною енергійністю. Кращим вибором фруктів при схудненні будуть ті, які містять не більше 10%-12% вуглеводів. Наприклад: грейпфрут, апельсин, мандарин, ананас, полуниця, малина, чорна смородина, суниця, слива, яблуко.
Не рекомендується вживати фрукти, які містять більш 12% вуглеводів: банани, черешня, фініки, абрикоси, інжир, солодкі сорти слив і груш. Якщо ви дуже любите деякі з цих фруктів і не можете собі відмовити, тоді хоча б не зловживайте ними.
Пам'ятайте, що при вживанні фруктів, вам потрібно обов'язково витрачати енергію, яку ви отримаєте внаслідок їх вживання, інакше ваш вага буде стояти на місці. Щоб на смак визначити потрібний для вас фрукт, вибирайте кисло-солодкі плоди, вони містять менше вуглеводів, ніж солодкі.
Правило №5.
Краще готувати салати із сирих овочів і фруктів, вони корисніше. Так як після механічного впливу (запікання, варіння, смаження, тушкування), вони втрачають багато корисних вітамінів і мікроелементів.
Правило №6.
Дуже смачні і корисні салати виходять, якщо в них додавати сир або бринзу. Адже ці продукти містять багато кальцію і молочного білка, який так необхідний для роботи всього нашого організму. У сирах міститься близько 20-25% білка, але й жиру знаходиться чимало, тому ці продукти також потрібно вибирати з менш жирних сортів, ті які містять не більше 40% жирності.
Салати є одним з варіантів різноманітності дієтичного меню.
Це дає можливість людині, котра худне не відчувати психологічний дискомфорт під час обмеження від шкідливих продуктів.
Овочеві салати можна використовувати як додатковий об'єм їжі, який послаблює відчуття голоду.
Наявність у стравах фруктів, овочів, м'яса, риби і різних рослинних жирів і молочних сирів, організм отримує величезну кількість вітамінів, корисних жирів і мікроелементів.
Велика кількість клітковини, яка міститься у фруктах і овочах допомагає:
- підтримувати мікрофлору кишечнику, усуває запори;
- клітковина допомагає запобігти розвитку цукрового діабету, вона здатна значно знижувати рівень цукру в крові.
- клітковина є одна з найбільш діючих способів зниження рівня холестерину і зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
Сподіваюся, що моя стаття вам стала корисною, і ви змогли для себе визначити, яку користь при схудненні можуть приносити вашому організму салати. Так що не лінуйтеся і готуйте, додайте різноманітність у своє правильне дієтичне меню.