Різдвяне сочиво



Різдвяне сочиво


Інгредієнти:
Під час Різдвяного святвечора православні християни готують особливе блюдо - сочиво ( або кутю). Варять його із зерен пшениці або рису, додають мед, мак, горіхи, родзинки. Згідно слов'янських традицій, зерно символізує воскресаюче життя, а солодощі - солодкість життя в майбутньому. За столом сочиво потрібно їсти в першу чергу, і хоча б ложку повинен з'їсти кожен член сім'ї.

Зерна пшениці - 1 склянка.
Вода - 2 склянки.
Мед - 3 столові ложки.
Волоські горіхи - 100 грам.
Цукровий пісок - 2 чайні ложки.
Ізюм - 200 грам.
Мак - за смаком.

Спосіб приготування:
Потовчемо товкачем у макітрі зерна пшениці. Періодично додаємо трохи теплової води, щоб насіння пшениці відокремилися від лушпиння.

Різдвяне сочиво



У невеликій чугуннный або керамічний горщик покладемо підготовлені зерна пшениці, заллємо холодною водою, закриємо кришкою. Духовку розігріємо до 160°С і поставимо кашу готуватися приблизно на 1 годину, щоб вода повністю вбралася. Якщо зерна залишилися жорсткими, то підлийте в горщик трохи кип'яченої води і потримайте ще трохи в духовці. Додамо в кашу цукровий пісок, перемішаємо ложкою і залишимо остужаться.

Різдвяне сочиво



Мак заливаємо окропом на 20 хвилин, потім зливаємо воду і подрібнюємо товкачем у макітрі.

Різдвяне сочиво



Ізюм промиємо з допомогою дуршлака під струменем холодної води, перекладемо в миску. Заливаємо окропом і залишаємо на 15 хвилин. Потім відкидаємо на дуршлак і залишаємо остигати.

Різдвяне сочиво



Волоські горіхи почистимо з допомогою горіхоколки, залишимо кілька половинок горіха для прикраси, інші потовчемо у ступі товкачем.

Різдвяне сочиво



В кашу додамо мак, волоські горіхи і родзинки, мед і перемішаємо ложкою. Медова заливка просочить зерна пшениці, і трохи залишиться на дні тарілки, тому страва виходить соковитою.

Різдвяне сочиво



Прикрасимо сочиво половинками волоського горіха. Сочиво можна розкласти в порційні тарілки або подати на загальній сервірувальній тарілці теплим.

Смачного!

Поради:

- Можна приготувати сочиво з рисом замість зерен пшениці.

- Для сочиво можна використовувати різні горіхи - арахіс, мигдаль, волоський або суміш горіхів.

- Готове сочиво можна посипати сумішшю цукрової пудри та кориці.




Допоможи будь ласка нам, додай цей рецепт собі у соціальні мережі

Рекомендуємо кулінарні рецепти:
Додати коментар
Ваше ім'я:  
Напишіть слово "Кухар" без кавичок